Nieuws

15 mei 2017

Leuk Weetje van de Ommelanden op de website van Focusgroningen.nl!

DE OMMELANDEN

Leuk Weetje van de Ommelanden op de website van Focusgroningen.nl!

De keramist Anno Smit maakte in de na-oorlogse periode voor de stad Groningen vele honderden portiekdecoraties en geveltableaus. Een van deze tableaus bevindt zich op de zijmuur van voormalige zuivelfabriek ‘De Ommelanden’. Er is een persoon op te zien die melk in een melkbus giet, met op de achtergrond een weegschaal.

Goningen Paddepoel – Arbeider zuivelfabriek

Geplaatst op 1 augustus 2013, 10:00 door

Het tableau bevindt zich op de zijmuur van voormalige zuivelfabriek ‘De Ommelanden’. Er is een persoon op te zien die melk in een melkbus giet, met op de achtergrond een weegschaal.
De keramist Anno Smith maakte in de na-oorlogse periode voor de stad Groningen vele honderden portiekdecoraties en geveltableaus, bedoeld voor onder meer wooncomplexen, scholen, winkels en fabrieken. Niet voor niets noemen keramiekkenners Anno Smith dan ook de ‘grootste versierder’. Ook de Rivierbuurt bestede aandacht aan de kunstenaar:

Smith gaf vooral alledaagse voorwerpen en taferelen weer: vissen, bloemen, spelende kinderen en werkende ambachtslieden. Door de eenvormigheid van de naoorlogse bouwstijl kreeg op deze manier toch elk portiek en elk gebouw een eigen identiteit. Herkenbaarheid is dus niet toevallig een belangrijk kenmerk van Smiths werk. Zijn opdrachtgevers wilden verder vrolijke voorstellingen die voor de bewoners begrijpelijk moesten zijn.

Leuk Weetje van de Ommelanden op de website van Focusgroningen.nl!

Overige recente berichten